Czy truskawki i jeżyny mogą pomóc leczyć rany?
Badania naukowe Dieta Leczenie ran Newsy Obok slidera Profilaktyka

Czy truskawki i jeżyny mogą pomóc leczyć rany?

Nowe badania, opublikowane w czasopiśmie „Food Research International” sugerują możliwe korzyści płynące z wykorzystania truskawek i jeżyn w leczeniu odleżyn, owrzodzeń i innych ran. Jak skomentowali specjaliści, ich spożywanie „odciąża niektóre naturalne mechanizmy związane z gojeniem się ran”.

Spożywanie owoców jagodowych przez osoby z ranami może zapobiegać zapaleniu

Nowe badania wykazały, że owoce jagodowe, w szczególności jeżyny i truskawki, mogą leczyć odleżyny, owrzodzenia i inne rany dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. Analiza, opublikowana w czasopiśmie „Food Research International”, polegała na zbadaniu tych właściwości i określeniu sposobu wykorzystywania tych owoców w leczeniu ran. Naukowcy odkryli, że jeżyny szczególnie dobrze pomagają tłumić reaktywne formy tlenu – cząsteczki powstające w wyniku uszkodzenia tkanek. Pochodzące z owoców jagodowych proantocyjanidyny – te same związki, które nadają im czerwone, niebieskie lub fioletowe kolory – wydają się redukować konieczność syntezy tlenku azotu, czyli związku zaangażowanego w naprawę ran.

Dr Emma Derbyshire, dietetyk i doradca British Summer Fruits, skomentowała: „To nowe badanie zawiera kilka bardzo interesujących odkryć, które sugerują, że owoce jagodowe pomagają odciążyć niektóre wrodzone mechanizmy regeneracji i gojenia ran”:

– Wiemy, że rośliny wytwarzają fitochemikalia służące ochronie i regeneracji w przypadku uszkodzeń, chorób, pasożytów i grzybów, a te badania pokazują, że jedzenie owoców jagodowych bądź aplikowanie ich bezpośrednio na skórę może również wspomagać mechanizmy gojenia ran w ludzkim ciele. Obecnie potrzebne są dalsze analizy w formie badań in vivo na ludziach. W międzyczasie regularne spożywanie tego rodzaju owoców, szczególnie truskawek i jeżyn, przez osoby z odleżynami, owrzodzeniami lub innymi ranami i urazami może być dobrym sposobem na naturalne zapobieganie stanowi zapalnemu. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć gojenie, jedzenie owoców jagodowych z miodem może stanowić idealne połączenie, które pomaga leczyć rany.

Źródło: Food Research International

Przeczytaj również: Jak stosować olejki eteryczne na rany i blizny?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *