Dieta Leczenie ran Newsy Pod sliderem Profilaktyka

Dieta dla pacjenta z raną przewlekłą – o czym należy pamiętać?

W przypadku trudno gojących się ran, oprócz leczenia farmakologicznego, chirurgicznego oraz zabiegów pielęgnacyjnych niezbędna jest zmiana diety. Co należy jeść, aby organizm produkował więcej kolagenu, a także czego unikać, aby nie utrudniać dodatkowo procesu gojenia, opowiada w rozmowie z PAP ekspertka w dziedzinie leczenia ran, mgr Elżbieta Szkiler.

W leczeniu ran przewlekłych szczególnie istotne jest również zaangażowanie pacjenta i wyeliminowanie z diety niezdrowych produktów.

Rola białka w diecie pacjenta z raną przewlekłą

Jak tłumaczy w rozmowie z PAP mgr Elżbieta Szkiler, specjalistka pielęgniarstwa opieki długoterminowej, posiadająca wieloletnie doświadczenie w opiece nad pacjentami z ranami przewlekłymi, aby wesprzeć proces gojenia się ran, ważne jest zadbanie o dużą ilość białka w diecie.

– Dzięki diecie wysokobiałkowej organizm może wyprodukować odpowiednią ilość potrzebnego w tym procesie kolagenu – dodaje. O ile pacjent zdrowy potrzebuje 0,8 gram białka na kilogram wagi ciała dziennie, to w leczeniu ran to jest nawet 2,5 g. Tego białka musi więc być całkiem sporo i musi być ono łatwo przyswajalne. W ten sposób wspieramy odbudowę tkanek w ranie.

Dieta wysokobiałkowa tylko w czasie leczenia rany przewlekłej

Zmianę diety na wysokobiałkową należy zastosować jedynie przejściowo, na czas leczenia rany przewlekłej. Jednak nie każdy może ją stosować.

– Niestety, nie jest to możliwe np. w przypadku pacjentów, którzy mają chore nerki – mówi pielęgniarka. Wówczas możemy zastosować gotowy kolagen w opatrunkach, a więc aplikowany bezpośrednio do rany.

Pacjent z raną przewlekłą powinien ograniczyć tłuszcze zwierzęce

Jak zaleca Elżbieta Szkiler, dieta sprzyjająca gojeniu się ran to dieta z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych.

– Tłuszcze nasycone, zwłaszcza w połączeniu z cukrem, przyczyniają się bowiem do odkładania się w naczyniach krwionośnych blaszki miażdżycowej, co prowadzi do zatykania tętnic – mówi Elżbieta Szkiler. Ograniczając tłuszcze i cukry w diecie, zmniejszamy poziom cholesterolu we krwi i wspieramy krążenie.

Prawidłowe krążenie podstawą procesu gojenia

Specjalistka zwróciła uwagę, że trudno jest przekonać pacjentów do zmiany sposobu żywienia, żeby np. zamiast masła czy smalcu zaczęli nagle do wszystkiego stosować oliwę z oliwek albo olej rzepakowy, czy też żeby z jedzenia słodyczy przestawili się na owoce. Dlatego tak ważne w zmianie nawyków żywieniowych jest wsparcie bliskich oraz opiekunów.

– Pielęgnowaniem ran może się zajmować członek rodziny w domu chorego, tylko musi być odpowiednio przeszkolony i znać podstawowe zasady – tłumaczy pielęgniarka.

Podstawowe zasady postępowania z raną przewlekłą

Na proces gojenia ran niezwykle szkodliwie wpływa nikotyna oraz substancje chemiczne zawarte w dymie tytoniowym. Niszczą one m.in. kolagen i elastynę, które nadają skórze siłę i elastyczność, a także wzmagają proces zapalny. Według Elżbiety Szkiler, kluczową sprawą jest również właściwa pielęgnacja rany, a więc prawidłowe jej oczyszczanie i prawidłowy dobór opatrunków (warto wiedzieć, że na rynku dostępnych jest dziś ponad 360 różnego rodzaju opatrunków leczniczych, za pomocą których można np. dostarczyć do rany tlen).

Rehabilitacja ruchowa a gojenie ran przewlekłych

Oprócz niezbędnego leczenia i właściwej pielęgnacji istotna jest również indywidualnie dobrana rehabilitacja ruchowa, czyli zmuszanie do pracy własnych mięśni, poprzez najprostszy nawet ruch.

– Pompa mięśniowa, pracując, pobudza krążenie, zapewniając m.in. lepsze dotlenienie skóry i kończyn – potwierdza Elżbieta Szkiler. Nawet przez niewydolne tętnice jest w stanie przepchać pewną ilość krwi do bardzo jej potrzebujących niedokrwionych tkanek. Ruch zapobiega więc zastojowi krwi i niedotlenieniu.

Źródło:

[1] Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl

[2] Konferencja naukowo-szkoleniowa dla pielęgniarek z cyklu „Postępowanie z raną przewlekłą”, która odbyła się w czerwcu 2019 r. w Centrum Dydaktycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Przeczytaj także: Dieta pooperacyjna – najważniejsze zasady

Przeczytaj bezpłatnie artykuł w czasopiśmie „Chirurgia Plastyczna i Oparzenia”:

Terapia żywieniowa dorosłych pacjentów w chorobie oparzeniowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *