Dieta pooperacyjna – najważniejsze zasady
Newsy Żywienie

Dieta pooperacyjna – najważniejsze zasady

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Każdy zabieg i każda operacja chirurgiczna stanowi obciążenie dla ludzkiego organizmu, a całkowita rekonwalescencja wymaga nie tylko czasu – w okresie pooperacyjnym ogromną rolę odgrywa również odpowiednie żywienie, które poprawia samopoczucie pacjenta i przyspiesza jego powrót do zdrowia. Odpowiedni jadłospis pozwala również uniknąć komplikacji pooperacyjnych oraz może przyspieszać proces gojenia się ran. O czym należy pamiętać, układając dietę pooperacyjną?

5-6 lekkostrawnych potraw dziennie

Pierwsze dni po operacji zazwyczaj wiążą się z brakiem apetytu, na skutek zastosowanego znieczulenia mogą również pojawić się problemy m.in. z układem pokarmowym, dlatego na początku pacjenci powinni przyjmować porcje niewielkie, ale częste – nawet 5–6 razy dziennie. Należy również zadbać o to, aby posiłki były lekkostrawne – idealne rozwiązanie stanowią wszelkiego rodzaju zupy jedno- i wielowarzywne, zupy kremy i koktajle, będące doskonałym źródłem witamin i minerałów. W celu podniesienia kaloryczności w jadłospisie pacjentów pooperacyjnych stosuje się również wysokokaloryczne preparaty odżywcze.

Zbilansowane posiłki

W okresie pooperacyjnym organizm potrzebuje dodatkowej ilości składników odżywczych, aby móc szybciej się zregenerować i powrócić do równowagi metabolicznej. Przyjmuje się, że na początku dieta pooperacyjna powinna dostarczać 120–150% całkowitego zapotrzebowania energetycznego w zależności od rozległości i skomplikowania przeprowadzonego zabiegu. Dlatego podawane pacjentom pooperacyjnym posiłki muszą być zróżnicowane i zbilansowane, bogate nie tylko w witaminy i minerały, ale również w białka, tłuszcze i węglowodany – najlepiej w formie gotowanej, pieczonej, przetartej bądź kleikowej.

Ograniczenie spożycia błonnika

W czasie rekonwalescencji zaleca się ograniczenie ilości spożywanego błonnika pokarmowego, nie należy jednak z niego całkowicie rezygnować. Choć składnik ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit, jego zbyt duża ilość uniemożliwia przyswajanie składników odżywczych i podrażnia przewód pokarmowy. Powinno się jeść warzywa i owoce bez skórki, najlepiej w formie koktajlu, ponieważ miksując lub rozdrabniając posiłki, zmniejsza się wpływ błonnika na perystaltykę jelit.

Tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6

Pokarmy takie jak mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które obciążają układ trawienny, utrudniając tym samym rekonwalescencję. Dlatego sięgając po tłuszcze, powinno się mieć na uwadze ich rodzaj – w okresie pooperacyjnym znacznie korzystniej wpływają na organizm nienasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się m.in. w produktach pochodzenia roślinnego oraz rybach. Ich spożywanie usprawnia funkcjonowanie błon komórkowych, zapobiega powstawaniu zakrzepów i zatorów, a także wspomaga leczenie zaburzeń hormonalnych. Doskonałym rozwiązaniem jest też dodawanie do gotowych posiłków oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego, należy jednak pamiętać, że obróbka termiczna pozbawia je ich naturalnych właściwości.

Regularne nawadnianie organizmu

Ogromne znaczenie w diecie pooperacyjnej ma przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów, przede wszystkim wody. Zaleca się, aby pacjent przyjmował przynajmniej 2 litry wody. Jeśli podczas operacji chory stracił dużo krwi, ilość ta może zwiększyć się nawet do 3 litrów. Zbyt mała ilość płynów może bowiem spowodować wzrost temperatury ciała, osłabienie, a nawet omdlenia.

Należy pamiętać, że każda dieta pooperacyjna powinna być skonsultowana ze specjalistą, gdyż różne rodzaje zabiegów mogą wymagać innych metod rekonwalescencji. Przed zastosowaniem się do powyższych wskazówek powinno się upewnić, że są one odpowiednie do przebytej wcześniej choroby i operacji.

Przeczytaj bezpłatnie pokrewny artykuł w czasopiśmie „Leczenie Ran”:

Rola leczenia żywieniowego w procesie gojenia ran

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *