Dieta w cukrzycy typu 2
Żywienie

Dieta w cukrzycy typu II. Jak pomóc pacjentowi?

Pacjenci borykający się z cukrzycą typu II powinni przestrzegać ściśle określonej diety, ponieważ każde odstępstwo od niej skutkuje wahaniem poziomu cukru, zaburzającym stan równowagi w organizmie. Niezwykle istotna jest więc regularność posiłków oraz ograniczenie cukrów prostych, potraw smażonych i pieczonych.

Dieta w cukrzycy typu II wymaga od pacjentów samokontroli i dyscypliny niezbędnej w przestrzeganiu zaleceń. Zmiana nawyków żywieniowych oraz regularność posiłków to przepis, który nie podlega modyfikacji.

Instytut Żywności i Żywienia radzi: ogranicz cukry proste

Dieta zalecana przez IŻŻ w przypadku cukrzycy typu II opiera się na ograniczeniu cukrów prostych. Osoby z nadwagą powinny stosować diety redukujące z odpowiednim dobraniem ilości kilokalorii, ą w zależności od stanu zdrowia i stopnia nadwagi. Zbilansowana, niskokaloryczna dieta, powinna być opracowana przez dietetyka.

Ok. 50-60% energii dziennej racji pokarmowej powinny pokrywać węglowodany, w dużej przewadze złożone. Ich źródłem są głównie pełnoziarniste produkty zbożowe.

Dieta u osób o odpowiedniej masie ciała

Osoby, które nie borykają się z nadwagą, mogą pozwolić sobie na 15 g cukrów prostych dziennie. Jest to ilość odpowiadająca 3 płaskim łyżeczkom cukru. Podana norma jest wliczona w cukier zawarty w produktach przetworzonych, słodyczach czy ciastach. Według Instytutu Żywności i Żywienia, tłuszcz powinien stanowić mniej niż 30% energii pożywienia, białko zaś 10-15% . Ponadto rozkład węglowodanów w przyjmowanych pokarmach powinien utrzymywać się na stałym poziomie.

Regularność posiłków to podstawa

Regularność spożywania posiłków jest niezwykle ważna ze względu na konieczność utrzymania odpowiedniego poziomu cukru. Wymagane jest 6-7 posiłków na dobę, przy czym ostatni powinien być spożyty tuż przed snem, jeśli cukrzyk przyjmuje insulinę. Na czczo cukier powinien wynosić 70-99 mg/dl oraz poniżej 140 mg/dl po posiłku. Z diety bezwzględnie należy wyeliminować alkohol, słodycze oraz potrawy smażone i pieczone. Przygotowywać posiłki można poprzez gotowanie na parze i w wodzie, duszenie, pieczenie w folii oraz grillowanie. Powinno się też ograniczyć spożycie ziemniaków, kukurydzy oraz konserwowych ziaren roślin strączkowych.

Produkty wskazane w diecie diabetyka

Istotnymi produktami w diecie diabetyka są węglowodany złożone, które zapobiegają wahaniom glukozy i pomagają kontrolować chorobę. Po ich spożyciu poziom cukru rośnie powoli i utrzymuje się we krwi ok. 3 godzin. Poleca się więc wybór pełnoziarnistego pieczywa razowego oraz graham, kasz gruboziarnistych, nieoczyszczonego ryżu, płatków zbożowych, makaronów gotowanych al dente oraz warzyw w postaci surowej. Bez ograniczeń można spożywać produkty, takie jak: cykoria, kabaczek, kalarepa, ogórek, papryka, pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, szczaw, szczypiorek, szparagi, szpinak oraz świeże grzyby. Najlepiej gasić pragnienie wodą, herbatą lub kawą zbożową i naturalną.

 

Przeczytaj bezpłatnie pokrewny artykuł w czasopiśmie „Leczenie Ran”:

Zachowania zdrowotne pacjentów z cukrzycą w zakresie prewencji zespołu stopy cukrzycowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *