Lecznicze właściwości rokitnika
Newsy Pod sliderem

Lecznicze właściwości rokitnika

Ten tekst przeczytasz w 3 min.

Dr inż. Beata Piłat z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie opracowuje receptury produktów z rokitnikiem. Jego owoce mogą wspomagać leczenie ran, odleżyn, oparzeń, jak również wrzodów przewodu pokarmowego.

Rokitnik zwyczajny (łac. Hippophae rhamnoides L.) to roślina wyjątkowa, ale i niedoceniona. Jako jedna z nielicznych w swoim miąższu posiada olej, a jej owoce są bogate w rozpuszczalne w wodzie antyoksydanty i witaminy. Są one źródłem składników biologicznie aktywnych, które są dużo zdrowsze od składników syntetyzowanych chemicznie. Rokitnik charakteryzuje się ogromnym bogactwem wartościowych składników, takich jak flawonoidy, witaminy, mikro- i makroelementy.

Stabilna witamina C w rokitniku

Według literatury medycznej rokitnik podnosi odporność naszego organizmu. W swoim soku ma stabilną, w porównaniu z innymi owocami, witaminę C. Według dr. inż. Piłata owoce rokitnika nie zawierają enzymu askorbinazy, która jest przyczyną rozpadu witaminy C. Podczas obróbki termicznej w owocach rokitnika straty są niewielkie.

Owoce rokitnika zawierają cenne tłuszcze m.in. kwas omega 7

Z uwagi na to, iż owoce rokitnika zawierają cenne tłuszcze, w większości nasycone i jednonienasycone, m.in. kwas omega 7, jest on pomocny w leczeniu osób, które mają problemy ze śluzówką przewodu pokarmowego, niegojące się nadżerki czy wrzody żołądka. Rokitnik wspomaga również gojenie i regenerację ran zewnętrznych i oparzeń. To właśnie olej z owoców rokitnika stosowano w leczeniu poparzeń popromiennych po wybuchu w elektrowni w Czarnobylu.

– Stwierdziliśmy, że warto było się zająć owocami rokitnika naukowo, jest to roślina ciekawa, ale i specyficzna – powiedziała dr inż. Beata Piłat. Smak półproduktów może nie być akceptowany przez niektóre osoby, ponieważ jest kwaśny. Zatem o ile soku z samego rokitnika nie wypije większość ludzi, to już sprawdzi się on jako dodatek do nektarów owocowych – dodała.

Występujące w rokitniku kwasy omega 7 z fosfolipidami, mogą być dodawane do różnych suplementów diety i być alternatywą dla tranu rybiego.

Rokitnik pomaga w leczeniu tocznia

– Z relacji pacjentów wynika, że preparaty z rokitnika wspomagały leczenie ran w chorobie autoimmunologicznej zwanej toczniem – wspomniała dr inż. Piłat. Dodatkowo zmniejszały one – według pacjentów – ból towarzyszący chorobie.

Owoce rokitnika zbierane są od sierpnia do października

Jak informuje dr inż. Beata Piłat, owoce rokitnika zbierane są w zależności od pogody. Z uwagi na delikatność owoców, zbiór tej rośliny nie należy do najłatwiejszych. W Polsce owoce rokitnika zbierane są poprzez obcinanie gałązek z owocami, które są wkładane do chłodni. Zmrożone łatwiej oddzielają się od gałązek. Np. na Syberii zbiory rokitnika odbywają się zimą, ponieważ właśnie zmrożone owoce są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne.

– Owoce, które są surowcem do produktów prozdrowotnych, muszą być dobrej jakości i nieuszkodzone – tłumaczyła Piłat. Zawierające tłuszcz i białko owoce w przypadku uszkodzenia staną się bezwartościowe i będą miały specyficzny posmak oraz bury kolor, a nie pożądany – pomarańczowy.

Rokitnik obniża cholesterol i cukier

Rokitnik zwyczajny jest naturalnym źródłem witamin i związków bioaktywnych. Powodują one obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi, agregacji płytek oraz ciśnienia. Według ostatnich badań jest on przydatny w leczeniu chorób nowotworowych, wrzodów żołądka, chorób skóry, stanów zapalnych, zakrzepicy, cukrzycy, urazów ścięgien i wiązadeł. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, cytoochronne i antystresowe.

Rokitnik zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Z uwagi na to, że rokitnik jest obiecującym środkiem w minimalizowaniu ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych, naukowcy pracują nad oceną dawek, skuteczności oraz bezpieczeństwa stosowania środków zawierających rokitnik. Każdy fragment rośliny zawiera unikatową kompozycję substancji, która działa w sposób specyficzny.

Rokitnik hamuje rozwój nowotworów oraz ma wpływ na zwiększenie odporności

W przeprowadzonych badaniach w instytucie Gansu Cancer stwierdzono, że olej i sok z rokitnika zwyczajnego hamuje rozwój nowotworów. Badania zostały przeprowadzone na myszach, którym przeszczepiono mięsaka, czerniaka i białaczkę limfatyczną, a następnie podano olej i sok z rokitnika.

Jak również wykazano, sok z rokitnika zwyczajnego skutecznie blokuje syntezę endogennych związków N-nitrozowych, które mają działanie kancerogenne. Działa również skuteczniej niż kwas askorbinowy. Jak pokazały dotychczas przeprowadzone badania, wyciągi z rokitnika zwyczajnego miały wpływ na zwiększenie odporności oraz szybszy powrót do zdrowia zwierząt chorych na nowotwory oraz poddawanych chemioterapii. Jest to jednak początek badań nad wpływem rokitnika na choroby nowotworowe. Zadaniem badaczy będzie wyodrębnienie czystych i aktywnych substancji oraz określenie dawek leczniczych i profilaktycznych. Następnym etapem prac badawczych powinny być badania kliniczne.

Prozdrowotne właściwości owoców rokitnika znane w Rosji i na Białorusi

Jak powiedziała PAP dr inż. Beata Piłat z Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, zdrowotne właściwości owoców rokitnika nie były do tej pory powszechnie znane w Polsce. Rokitnik był traktowany jako roślina ozdobna. Występowała zazwyczaj w parkach i na wydmach morskich. Jego owoce, zazwyczaj pomarańczowe bądź czerwone, są natomiast powszechnie znane w Rosji oraz na Białorusi. Rosyjscy naukowcy opatentowali ok. 100 różnych metod wykorzystania tej rośliny.

Rokitnik występuje głównie w Europie, na Kaukazie, w Azji Środkowej, Chinach, Mongolii, na Syberii oraz na wybrzeżu Morza Bałtyckiego. Na skalę przemysłową uprawiany jest głównie w Rosji, Chinach, Niemczech, Finlandii oraz Estonii. Naturalny areał rokitnika zwyczajnego w Rosji, Chinach i Mongolii wynosi około 810 tys. ha. Powierzchnia upraw na skalę przemysłową stanowi około 300–500 tys. ha. Niewielkie obszary upraw w Polsce znajdują się na Suwalszczyźnie.

Źródła: naukawpolsce.pap.pl; Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, „Rokitnik – roślina wartościowa dla zdrowia”, Tom 65, 2016, Nr 2, (311), Paulina Malinowska, Beata Olas

Przeczytaj także: Błony płodowe skuteczne w leczeniu ran i oparzeń

One thought on “Lecznicze właściwości rokitnika

  1. W trakcie poszukiwania w internecie potrzebnych informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na ten temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Gratki. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i regularnie odwiedzał zeby zobaczyć nowe artykuły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *