Niebezpieczne przecinkowce w Morzu Bałtyckim
Newsy Pod sliderem Zakażenia

Niebezpieczne przecinkowce w Morzu Bałtyckim

Te groźne dla człowieka mięsożerne bakterie dostają się do organizmu człowieka poprzez rany lub skaleczenia. Zarazić się nimi można również poprzez spożywanie skażonych ryb i owoców morza. W wyniku zarażenia przecinkowcami szczepu Vibrio vulnificus podczas kąpieli w Morzu Bałtyckim, w tym sezonie zmarło już pięć osób.

Bakterie zwane przecinkowcami na ogół występują w wodach tropikalnych. Jednak w wyniku ocieplenia klimatu, w ciągu ostatnich kilku lat występują również w Morzu Bałtyckim. Przecinkowce rozwijają się zdecydowanie szybciej, przy temperaturze wody powyżej 20 stopni Celsjusza.

Przecinkowce są niezwykle groźne dla osób z obniżoną odpornością

Zazwyczaj bakterie te nie stanowią zagrożenia dla osób zdrowych. Jednak dla dzieci, osób starszych, chorych na choroby przewlekłe czy nawet przeziębionych mogą okazać się niezwykle groźne. U tej grupy pacjentów bakterie mogą wywołać groźne dla zdrowia lub życia infekcje, mogą doprowadzić nawet do sepsy i śmierci.

Zakażenie bakteriami Vibrio vulnificus skutkuje ok. 25% śmiertelnością. W przypadku rozwinięcia się sepsy, w wyniku zakażenia przecinkowcami umiera 50% pacjentów. Wówczas, większość z tych osób umiera w ciągu 48 godzin od zakażenia.

Jakie są najczęstsze objawy zakażenia przecinkowcami?

Obecność bakterii szczepu Vibrio vulnificus objawia się w organizmie zatruciem pokarmowym lub stanem zapalnym jelit czy żołądka. Pojawiają się wówczas takie symptomy, jak gorączka, ból brzucha, wymioty, biegunka, nudności czy dreszcze. Mogą im również towarzyszyć bolesne zmiany skórne, m.in. wysypka z pęcherzami, a także silne, purpurowe zaczerwienienie skóry.

Leczenie przecinkowców jest niezwykle trudne. Brak również jednego właściwego schematu postępowania. Jednak w przypadku tych bakterii specjaliści zazwyczaj stosują antybiotyki z grupy chinolonów.

Źródło: zdrowie.radiozet.pl

Przeczytaj także:  Na jakie choroby jesteśmy narażeni po ugryzieniu szczura?

Przeczytaj bezpłatnie artykuł w czasopiśmie „Forum Zakażeń”:

Patogeneza zakażenia Helicobacter pylori – znaczenie wybranych czynników wirulencji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *