Newsy Obok slidera Opatrunki

Pajęcza nić odporna na działanie bakterii

Jak podaje „Journal of Experimental Biology”, pajęcza nić wykazuje cechy odporności na działanie bakterii. Wynika to ze słabego przyswajania przez bakterie zawartego w niej azotu. Pajęczynę stosowano do opatrywania ran już w starożytności.

Wcześniejsze badania sugerowały, że pajęcza nić może mieć właściwości bakteriobójcze.

Naukowcy z Tunghai University zbadali szczególnie trwałe nici wytwarzane przez trzy gatunki pająków – prządkę olbrzymią (Nephil pilipes), Hippasa holmerae z rodziny pogońcowatych oraz przędącego poziome, kopulaste sieci Cyrtophora moluccensis. Próbki pajęczyny umieszczono na szalkach z hodowlami czterech rodzajów bakterii (w tym pospolitą E.coli). Badania wykazały, że pajęczyna jest niezwykle odporna na działanie bakterii.

Jak się okazuje, bakterie nie są w stanie przyswajać zawartego w pajęczych niciach azotu. Możliwe, że to kwestia zewnętrznej powłoki tłuszczowej lub białkowej, ale dopiero dodatkowe źródło azotu daje mikroorganizmom szansę stopniowego niszczenia pajęczyny.

Źródło: PAP

Przeczytaj także: Polscy naukowcy pracują nad opatrunkiem biologicznym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *