Jak podaje „Journal of Experimental Biology”, pajęcza nić wykazuje cechy odporności na działanie bakterii. Wynika to ze słabego przyswajania przez bakterie zawartego w niej azotu. Pajęczynę stosowano do opatrywania ran już w starożytności.
Wcześniejsze badania sugerowały, że pajęcza nić może mieć właściwości bakteriobójcze.
Naukowcy z Tunghai University zbadali szczególnie trwałe nici wytwarzane przez trzy gatunki pająków – prządkę olbrzymią (Nephil pilipes), Hippasa holmerae z rodziny pogońcowatych oraz przędącego poziome, kopulaste sieci Cyrtophora moluccensis. Próbki pajęczyny umieszczono na szalkach z hodowlami czterech rodzajów bakterii (w tym pospolitą E.coli). Badania wykazały, że pajęczyna jest niezwykle odporna na działanie bakterii.
Jak się okazuje, bakterie nie są w stanie przyswajać zawartego w pajęczych niciach azotu. Możliwe, że to kwestia zewnętrznej powłoki tłuszczowej lub białkowej, ale dopiero dodatkowe źródło azotu daje mikroorganizmom szansę stopniowego niszczenia pajęczyny.
Źródło: PAP
Przeczytaj także: Polscy naukowcy pracują nad opatrunkiem biologicznym