Związek Chirurgów Plastyków w Holandii zwrócił uwagę na coraz większą liczbę osób, które podczas rozcinania awokado poważnie ranią sobie rękę. Jak podkreślają eksperci, uraz znany jako „ręka awokado” może być trwały.
Specjaliści z holenderskiego Związku Chirurgów Plastyków zalecają, aby uniknąć niebezpiecznych sytuacji, zamiast noża, do usunięcia pestki owocu należy użyć łyżki.
– Często widzimy, że uszkodzone lub nawet przecięte zostały nerwy palców – powiedziała chirurg z Amsterdamu Annekatrien van der Kar. Ostrzegła, że efektem takiego zranienia może być trwałe uszkodzenie ciała.
W komunikacie podkreślono, iż usuwanie nożem twardej pestki owocu jest o tyle niebezpieczne, iż nóż ześlizgując się poważnie rani palce lub dłoń. Pomimo braku jakichkolwiek statystyk w tym zakresie, Związek zaznaczył, iż liczba pacjentów rośnie wraz z popularnością tego owocu. Dodano, iż w każdym tygodniu do wielu lekarzy trafia kilku pacjentów z ranami powstałymi na skutek obierania, krojenia bądź wyciągania pestki z awokado.
Amerykańskie badania wskazują, iż rocznie w USA odnotowuje się ok. 8 tys. przypadków tzw. „ręki awokado”.
W związku z tym Związek Chirurgów Plastyków w Holandii apeluje zarówno do konsumentów, ale również do producentów i supermarketów, którym to zaleciło zamieszczenie ostrzeżenia przed potencjalnym skaleczeniem na opakowaniach.
Źródło: PAP
Przeczytaj także: Najczęstsze powikłania wrzodu trawiennego