Według naukowców z Uniwersytetu Hubei w Wuhan powlekanie implantów zespalających złamane kości bakteriami L. casei może wpłynąć na przyspieszenie ich gojenia, a także zapobiec zakażeniom pooperacyjnym. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma “Science Advances”.
![Jaki związek mają bakterie jogurtowe z procesem gojenia kości?](https://forumleczeniaran.pl/wp-content/uploads/2020/11/39943040_l-scaled.jpg)
Zespół naukowców pod przewodnictwem dr. Lei Tana podjął się zbadania, czy implanty powlekane bakteriami jogurtowymi Lactobacillus casei ma wpływ na zdolności regeneracyjne kości. Badacze podjęli się tego rodzaju analizy, z uwagi na fakt, iż tego rodzaju grupa bakterii ma wpływ na regulację miejscowej odporności. W konsekwencji może to prowadzić do pobudzenia procesu wytwarzania tkanki kostnej, a także uwolnienia substancji o działaniu przeciwbakteryjnym.
W swoich badaniach naukowcy wszczepili tytanowe implanty szczurom ze złamanymi piszczelami. Grupa badawcza została podzielona na dwie grupy. Pierwsza z nich otrzymała implanty standardowe, natomiast druga implanty powlekane martwymi bakteriami L. casei.
Jak wykazały badania, u szczurów, u których implanty zostały pokryte bakteriami jogurtowymi po czterech tygodniach odnotowano 27 procentowy wzrost tkanki kostnej. Natomiast u szczurów z implantami nie powlekanymi nastąpił 16-procentowy wzrost tkanki kostnej.
Infekcja między implantem a kością najczęstszym powikłaniem
U pacjentów po wszczepieniu implantu do kości może dojść do różnego rodzaju powikłań, w tym m.in. infekcji w miejscu zetknięcia się implantu z kością. Dlatego naukowcy podjęli się zbadania odporności na infekcję, dzięki właśnie bakteriom L. casei. W tym celu implant pokryli wielolekoopornymi bakteriami MRSA. Jak się okazało, 12 godzin później 99.9 proc. z nich zostało zneutralizowanych.
Źródło: PAP
Przeczytaj także: Naukowcy opracowali biomateriał, który stymuluje gojenie ran