Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/kaimalak/flr.everethnews.pl/public_html/wp-content/themes/gce-v2/single.php on line 18

Przeszczep mikroflory jelitowej może poprawić leczenie pacjentów z czerniakiem

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Na łamach czasopisma „Nature Medicine” opublikowano badania, które wykazały, że przeszczepy mikroflory jelitowej (FMT) od zdrowych dawców są bezpieczne i potencjalnie mogłyby poprawić leczenie zaawansowanego czerniaka. Eksperci badają również potencjał przeszczepów kału w leczeniu innych nowotworów, w tym raka nerkowokomórkowego, raka trzustki i raka płuc, a także w leczeniu HIV i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Leki immunoterapeutyczne, które pobudzają układ odpornościowy człowieka do atakowania i niszczenia komórek nowotworowych, są skuteczne tylko u 40-50 proc. pacjentów. Badania naukowców wykazały jednak, że reakcja na leczenie może być zależna od mikrobiomu danego pacjenta, czyli obecnych w jego organizmie drobnoustrojów. Oznacza to, że przeszczepy mikroflory jelitowej mogłyby potencjalnie poprawić odpowiedź na immunoterapię u pacjentów z zaawansowanym czerniakiem.

Poprawa zdrowia mikrobiomu

Jak wyjaśnił dr John Lenehan, onkolog medyczny w London Health Sciences Centre (LHSC) i profesor nadzwyczajny na Wydziale Onkologii Schulich School of Medicine & Dentistry Western University w Kanadzie, celem badania było poprawienie odpowiedzi pacjentów z czerniakiem na immunoterapię wpływając na poprawę zdrowia ich mikrobiomu poprzez przeszczepy mikroflory jelitowej. Dr Saman Maleki z Lawson wyjaśnił, że związek między mikrobiomem, układem odpornościowym i leczeniem chorób nowotworowych to rozwijająca się dziedzina nauki.

Przeszczep mikroflory jelitowej, czyli inaczej przeszczep kałowy, polega na pobraniu stolca od zdrowego dawcy, badaniu przesiewowym, a następnie przygotowaniu go w laboratorium i przeszczepieniu biorcy.

Badanie objęło 20 pacjentów z czerniakiem rekrutowanych z LHSC, CHUM i Jewish General Hospital. Chorym podawano przeszczepy mikroflory jelitowej doustnie w postaci 40 kapsułek podczas jednej sesji, na tydzień przed rozpoczęciem immunoterapii.

Łączenie przeszczepów z immunoterapią

Jak pokazały badania  – łączenie przeszczepów z immunoterapią jest bezpieczne dla pacjentów. 65 proc. chorych, którzy zachowali mikrobiom dawcy odpowiedziało klinicznie na leczenie skojarzone. U 5 pacjentów wystąpiły niepożądane zdarzenia, czasami związane z immunoterapią, dlatego przerwano ich leczenie.

Dr Bertrand Routy, onkolog i dyrektor Centrum Mikrobiomu CHU, zaznaczył, że dzięki przeszczepowi kałowemu można bezpiecznie poprawić odpowiedź pacjentów na immunoterapię.

– Te ekscytujące wyniki uzupełniają szybko rosnącą listę publikacji sugerujących, że celowanie w mikrobiom może zapewnić znaczny postęp w stosowaniu immunoterapii u naszych pacjentów z rakiem – dodał dr Wilson H. Miller Jr. z JGH i profesor w Wydziale Medycyny i Onkologii na Uniwersytecie McGill.

Potencjał przeszczepów kału w leczeniu innych nowotworów

Innowacyjność nowo odkrytej metody polega na podawaniu przeszczepów mikroflory jelitowej od zdrowych dawców w postaci kapsułek pacjentom z czerniakiem. Natomiast samą technikę przeszczepiania mikroflory jako pierwszy zastosował dr Michael Silverman z St. Joseph’s Health Care London (Kanada).

– Nasza grupa wykonuje przeszczepy kałowe od 20 lat, początkowo osiągając sukcesy w leczeniu infekcji C. difficile. To pozwoliło nam udoskonalić nasze metody i zapewnić wyjątkowo wysoki odsetek drobnoustrojów dawcy przeżywających w jelicie biorcy po zaledwie jednej dawce – wskazał dr Silverman. – Nasze dane sugerują, że przynajmniej część sukcesu, jaki obserwujemy u pacjentów z czerniakiem, jest związana ze skutecznością kapsułek – dodał.

Naukowcy rozpoczęli już większe badania fazy II z udziałem ośrodków w Ontario i Quebecu. Eksperci z Lawson badają również potencjał przeszczepów kału w leczeniu innych nowotworów, w tym raka nerkowokomórkowego, raka trzustki i raka płuc, a także w leczeniu HIV i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Źródło: PAP