Zalecenia dla diabetyków w związku z epidemią koronawirusa

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne opublikowało zalecenia dla pacjentów diabetologicznych związane z epidemią koronawirusa COVID-19. Informacje dotyczą ryzyka zakażenia, możliwego przebiegu choroby i rozwoju powikłań cukrzycowych, a także ogólnych zasad postępowania podczas epidemii.  

Większe ryzyko

Eksperci z Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zwracają uwagę, że diabetycy nie są obarczeni większym ryzykiem zachorowania niż inni pacjenci. Istnieje jednak w ich przypadku większe prawdopodobieństwo, że w razie wystąpienia zakażenia koronawirusem przebieg choroby będzie ciężki i powikłany. Jak podkreślają eksperci, w Chinach, gdzie odnotowano dotychczas najwięcej przypadków zakażenia, zauważono, iż pacjenci z cukrzycą posiadają wyższe ryzyko rozwoju ciężkich powikłań i zgonu niż osoby bez cukrzycy.

Specjaliści podkreślają jednak, że ryzyko wystąpienia ostrych objawów i powikłań zarażenia koronawirusem jest uzależnione od poziomu kontroli cukrzycy. Jeżeli choroba jest dobrze kontrolowana, ryzyko ciężkiego przebiegu zakażenia jest podobne jak w przypadku pozostałych pacjentów.

Nie ma natomiast znacznych różnic w potencjalnym przebiegu choroby pomiędzy pacjentami z cukrzycą typu 1 i 2.

Profilaktyka i kontrola

Eksperci Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego podkreślają, że stosowanie powszechnie zalecanych środków ostrożności w celu minimalizowania ryzyka zakażenia koronawirusem jest szczególnie istotne w przypadku pacjentów z cukrzycą.

Specjaliści zalecają także diabetykom, by przygotować się na wypadek ewentualnego zachorowania. Wśród zaleceń pojawia się zgromadzenie zapasów potrzebnych artykułów (produktów spożywczych zawierających cukry proste, insuliny, środków dezynfekujących, glukagonu i testów paskowych do badania stężenia ciał ketonowych w przypadku leczenia insuliną, artykułów gospodarstwa domowego).

Zaleca się także kontakt z członkiem zespołu terapeutycznego w celu ustalenia konkretnych procedur postępowania z cukrzycą w sytuacji kryzysowej, jaką jest kwarantanna. Autorzy zaleceń radzą, by porozmawiać z lekarzem lub pielęgniarką na następujące tematy:

  • Kiedy należy zadzwonić do gabinetu lekarza (w sprawie stężenia ketonów w moczu, zmian w diecie, dawek leków, itd.).
  • Jak często należy kontrolować poziom cukru we krwi.
  • Kiedy należy oznaczyć stężenie ketonów w moczu.
  • Jakie leki należy przyjmować na przeziębienie, grypę, infekcje wirusowe.
  • Jak należy dostosować leczenie cukrzycy w trakcie choroby.

Kontrola powikłań cukrzycowych

Bardzo istotne jest, by w trakcie epidemii szczególnie uważnie monitorować istniejące powikłania cukrzycowe lub skutecznie zapobiegać ich rozwinięciu. Z uwagi na utrudniony dostęp do specjalistycznej opieki ambulatoryjnej rozwinięcie zespołu stopy cukrzycowej podczas kwarantanny może mieć bardzo poważne skutki dla zdrowia pacjenta.

Z tego powodu bardzo istotne jest, by wprowadzić działania prewencyjne. Diabetycy powinni zwracać szczególną uwagę na to, by nosić wyłącznie nieuciskające, pozwalające skórze oddychać obuwie. Należy unikać noszenia butów, które mogą prowadzić do odcisków i otarć (np. klapki japonki, przylegające, sztywne półbuty), ponieważ tego rodzaju uszkodzenia skóry zwiększają ryzyko rozwoju zespołu stopy cukrzycowej.

Diabetycy powinni także zwracać szczególną uwagę na dokładną i regularną higienę stóp. Skóra w tym obszarze powinna być utrzymywana czysta i sucha. Należy także dbać o higienę paznokci i regularne zmienianie skarpet.

Ryzyko rozwoju zespołu stopy cukrzycowej w dużym stopniu zależy od stosowanej diety. Z tego powodu ważne jest, by restrykcyjnie przestrzegać jej zasad.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów (mrowienie, drętwienie kończyny dolnej, osłabienie czucia, miejscowe zaburzenia temperatury) należy niezwłocznie skontaktować się z członkiem zespołu terapeutycznego w celu wdrożenia odpowiedniego postępowania.

Źródło: https://cukrzyca.info.pl/

Przeczytaj także: Prehabilitacja – jakie są jej cele i wskazania? 

Przeczytaj bezpłatnie pokrewny artykuł w czasopiśmie „Forum Zakażeń”:

Charakterystyka i zasady postępowania w przypadku infekcji stopy cukrzycowej