Cholecystektomia to zabieg usunięcia pęcherzyka żółciowego. W praktyce klinicznej wykonuje się go dwiema metodami: klasyczną i laparoskopową. Wybór metody zwykle uzależniony jest od stanu pacjenta.
Zabieg usunięcia pęcherzyka żółciowego najczęściej wykonywany jest w leczeniu kamicy pęcherzyka żółciowego, zapalenia pęcherzyka żółciowego, ropniaka pęcherzyka żółciowego, wodniaka pęcherzyka żółciowego, polipów pęcherzyka żółciowego, pęcherzyka żółciowy porcelanowy, a także w przypadku chorób nowotworowych, np. raka pęcherzyka żółciowego.
Przed zabiegiem pacjent powinien zrobić badania krwi obwodowej i moczu, EKG i inne badania zalecone przez lekarza kwalifikującego do zabiegu i znieczulenia. W przypadku owłosionej skóry, należy ogolić miejsce operacyjne. Jednocześnie trzeba usunąć wszystkie kolczyki ze skóry i pępka. W dniu operacji pacjent powinien być na czczo.
Czym jest cholecystektomia laparoskopowa?
Cholecystektomia laparoskopowa jest małoinwazyjnym zabiegiem -wykonywanym w całkowitej narkozie. Polega on na usunięciu woreczka żółciowego poprzez zrobienie kilku otworów w jamie brzusznej. Następnie do jamy brzusznej przez igłę podaje się dwutlenek węgla w celu oddzielenia narządów, które ściśle do siebie przylegają. Następnym krokiem jest wprowadzenie do ciała odpowiednich narzędzi i kamery, dzięki której chirurg stale „widzi” operowane miejsce. Po zakończonym zabiegu gaz, który uprzednio został wprowadzony, jest usuwany. Miejsce powstania ran jest zszywane.
Istnieje kilka przeciwwskazań do wykonania zabiegu metodą laparoskopową:
- otyłość,
- zabiegi jamy brzusznej,
- kłopoty z uwidocznieniem narządów jamy brzusznej podczas operacji,
- krwawienie podczas operacji.
Czym jest klasyczna cholecystektomia?
Cholecystektomia klasyczna jest inwazyjnym zabiegiem usunięcia pęcherzyka żółciowego. Metoda klasyczna polega na rozcięciu powłok brzusznych i przeprowadzeniu operacji na otwartej jamie brzusznej. Nacięcie następuje w linii pośrodkowej lub w okolicy podżebrza prawego. Tak samo, jak w przypadku cholecystektomii laparoskopowej, zabieg przeprowadzany jest w znieczuleniu ogólnym.
Powikłania po cholecystektomii
Wycięcie woreczka żółciowego może nieść za sobą pewne powikłania -niezależnie od metody, którą zostanie wykonany. Może wystąpić tzw. zespół po cholecystektomii, który może być spowodowany współistnieniem kamicy lub zwężenia przewodów żółciowych. Po zabiegu mogą pojawić się powikłania, takie jak:
- czasowe zatrzymanie kału,
- nudności i wymioty,
- infekcje rany pooperacyjnej,
- nawracający ból brzucha,
- wydzielina z miejsc ran operacyjnych,
- dolegliwości bólowe i gorączka (występują w przypadku uszkodzenia dróg żółciowych),
- krwawienie,
- dysfunkcja zwieracza Oddiego – ujścia przewodów żółciowych i trzustkowych.
Zaleca się, aby po operacji przez kilka tygodni nie podnosić nic ciężkiego i unikać wysiłku fizycznego. W przypadku wystąpienia powikłań po zabiegu należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu.
Jak dbać o ranę po cholecystektomii?
Po operacji może pojawić się ból i odczuwalny dyskomfort. Gdy pacjent toleruje dietę płynną może opuścić szpital tego samego lub następnego dnia po zabiegu. Osoba po cholecystektomii może zmienić samodzielnie opatrunek już pierwszego dnia po operacji. Ranę należy pielęgnować zgodnie z zaleceniami lekarza i przy użyciu odpowiednich do tego specjalistycznych środków.
Na wizytę kontrolną należy zgłosić się do lekarza po dwóch tygodniach od zabiegu.
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego
Po usunięciu woreczka żółciowego pacjenci powinni stosować lekkostrawną dietę. Zaleca się unikania tłustych pokarmów i tych z dużą zawartością tłuszczu.
Warto ograniczyć produkty takie jak:
- ziemniaki,
- orzechy i nasiona,
- czerwone i przetworzone mięso,
- owoce cytrusowe,
- gorące napoje,
- pełnotłuste produkty mleczne,
- grube kasze,
- ciemne pieczywo,
- brązowy ryż i makaron,
- otręby i płatki pełnoziarniste,
- żółtka jaj,
- ostre przyprawy,
- wysokotłuszczowe sosy sałatkowe.
Źródło: emc-sa.pl, nestlehealthscience.pl, cholestilmax.pl, mp.pl, stronazdrowia.pl