Według naukowców z Uniwersytetu Hubei w Wuhan powlekanie implantów zespalających złamane kości bakteriami L. casei może wpłynąć na przyspieszenie ich gojenia, a także zapobiec zakażeniom pooperacyjnym. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma “Science Advances”.
Zespół naukowców pod przewodnictwem dr. Lei Tana podjął się zbadania, czy implanty powlekane bakteriami jogurtowymi Lactobacillus casei ma wpływ na zdolności regeneracyjne kości. Badacze podjęli się tego rodzaju analizy, z uwagi na fakt, iż tego rodzaju grupa bakterii ma wpływ na regulację miejscowej odporności. W konsekwencji może to prowadzić do pobudzenia procesu wytwarzania tkanki kostnej, a także uwolnienia substancji o działaniu przeciwbakteryjnym.
W swoich badaniach naukowcy wszczepili tytanowe implanty szczurom ze złamanymi piszczelami. Grupa badawcza została podzielona na dwie grupy. Pierwsza z nich otrzymała implanty standardowe, natomiast druga implanty powlekane martwymi bakteriami L. casei.
Jak wykazały badania, u szczurów, u których implanty zostały pokryte bakteriami jogurtowymi po czterech tygodniach odnotowano 27 procentowy wzrost tkanki kostnej. Natomiast u szczurów z implantami nie powlekanymi nastąpił 16-procentowy wzrost tkanki kostnej.
Infekcja między implantem a kością najczęstszym powikłaniem
U pacjentów po wszczepieniu implantu do kości może dojść do różnego rodzaju powikłań, w tym m.in. infekcji w miejscu zetknięcia się implantu z kością. Dlatego naukowcy podjęli się zbadania odporności na infekcję, dzięki właśnie bakteriom L. casei. W tym celu implant pokryli wielolekoopornymi bakteriami MRSA. Jak się okazało, 12 godzin później 99.9 proc. z nich zostało zneutralizowanych.
Źródło: PAP
Przeczytaj także: Naukowcy opracowali biomateriał, który stymuluje gojenie ran