Jakie znaczenie w leczeniu ran ma olej z nasion bawełny?
Leczenie ran Newsy Obok slidera Pielęgnacja

Jakie znaczenie w leczeniu ran ma olej z nasion bawełny?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Z uwagi na znajdujące się w oleju bawełnianym tłuszcze nasycone, które przynoszą zdecydowanie mniejsze korzyści od kwasów wielonienasyconych, lepiej unikać tego rodzaju oleju w codziennej diecie. Jakie natomiast znaczenie ma on dla naszej skóry?

Olej z bawełny jest bogatym źródłem witaminy E, czyli przeciwutleniacza. Dzięki temu jest niezwykle korzystny w stosunku do naszej skóry, szczególnie u pacjentów z owrzodzeniami, łuszczycą i innymi chorobami skóry. Ponadto olej ten znajduje zastosowanie w procesie gojenia ran.

Olej bawełniany pozyskuje się w procesie produkcji włókien bawełnianych, z nasion bawełny, które zawierają ok. 15-20 proc. tłuszczu oraz białko. Aby olej bawełniany był dopuszczony do spożycia koniecznie musi zostać poddany procesowi rafinacji, czyli oczyszczenia ze składnika (organicznego związku chemicznego) zw. gossypol. A to z uwagi na ryzyko wywołania niepłodności u mężczyzn, a nawet uszkodzenia wątroby. Olej bawełniany może być również przyczyną uczulenia, bądź problemów z donoszeniem ciąży.

Jakie jest najczęstsze zastosowanie oleju bawełnianego?

Olej z nasion bawełny stosuje się w przemyśle kosmetycznym, z uwagi na występujące w nim duże ilości witaminy E, kwasów tłuszczowych czy przeciwutleniaczy. Dzięki temu charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi, przeciwutleniającymi oraz przeciwzapalnymi. Pozyskiwany z oleju bawełnianego kwas linolowy stosuje się również w produkcji szamponów, produktów do pielęgnacji skóry czy kremów po opalaniu.

Poddany rafinacji olej bawełniany, zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe stosuje się również w przemyśle spożywczym. Ponadto wykorzystuje się go również do produkcji środków piorących i preparatów owadobójczych.

Olej z bawełny obecny jest podczas produkcji chipsów, majonezu, margaryny, sosów do sałatek, krakersów czy ciastek. Wykorzystuje się go również jako tłuszcz piekarski, do produkcji lukru czy polewy.

Olej bawełniany ma również właściwości przeciwrakowe

Jak wynika z badań, gossypol – składnik oleju z bawełny ma również właściwości spowalniające wzrost guza. Ponadto badania pokazały, iż substancja ta jest w stanie zabić trzy linie komórek raka prostaty, zahamować rozrost komórek rakowych opornych na leki, bądź zapobiec rozrostowi guza niektórych przypadkach raka piersi.

Źródła: zdrowie.gazeta.pl, NCBISemantic ScholarBMChealthline.com

Przeczytaj także: Wskaźnik kostka-ramię w leczeniu owrzodzeń goleni

Przeczytaj bezpłatnie pokrewny artykuł w czasopiśmie „Forum Leczenia Ran”:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *