Jak podkreślił na łamach Expressu Bydgoskiego prof. dr hab. n. med. Krzysztof Strojek, Konsultant Krajowy w dziedzinie diabetologii, cukrzyca nie zwiększa ryzyka zakażenia wirusem SARS-CoV-2 pomimo tego, że jest chorobą współistniejącą. „Ryzyko zachorowania u tej grupy osób jest dokładnie takie samo, jak u osób zdrowych” – dodał.
– Problem pojawił się w momencie, kiedy uzyskano pierwsze dane, pierwsze analizy stanu osób, które zachorowały na COVID-19 – powiedział prof. Krzysztof Strojek. Z tych analiz wynikało, że chorzy na cukrzycę są narażeni na większe ryzyko zgonu oraz wystąpienia powikłań. Późniejsze analizy wykazały, że to nie cukrzyca jako taka, tylko choroby współistniejące albo powikłania cukrzycowe zwiększają ryzyko. Myślę o nadciśnieniu, chorobie sercowo-naczyniowej, otyłości, cukrzycowej chorobie nerek. Cukrzyca dobrze wyrównana nie zwiększa ryzyka powikłań.
Leczenie cukrzycy w czasie pandemii
Prof. Strojek w rozmowie z Expressem Bydgoskim zapewnił również, że chorzy na cukrzycę są zazwyczaj dobrze wyedukowaną grupą pacjentów, którzy „wiedzą w jaki sposób korygować dawki leku, by utrzymać dobry poziom cukru”.
– Specjaliści pracują w trybie zdalnym, czyli udzielają teleporad, co w przypadku cukrzycy bardzo dobrze się sprawdza. Dlatego, że my opieramy się – jeśli chodzi o efekty leczenia – na wynikach badań, które chorzy sobie sami wykonują w ramach samokontroli. Wszystko mogą przedyktować lekarzowi przez telefon. Ewentualnie wrzucić do chmury przy nowszych metodach oznaczania poziomu cukru za pomocą aparatu do ciągłego pomiaru.
Konsultant Krajowy w dziedzinie diabetologii dodał, iż to właśnie na tej podstawie lekarz podejmuje decyzję, czy leczenie powinno być kontynuowane, czy należałoby wprowadzić do niego jakieś modyfikacje.
– Jeśli chodzi o chorych z powikłaniami, np. zespołem stopy cukrzycowej i chorych pierwszorazowych, to tacy pacjenci choć raz powinni odbyć wizytę twarzą w twarz z lekarzem. Chodzi o zebranie wszystkich parametrów, ocenę stanu klinicznego chorego i zaordynowanie leczenia.
Cukrzyca a śmiertelność z powodu COVID-19
Jak podkreślił ekspert, wśród chorych na cukrzycę owszem notuje się wyższą śmiertelność, jednak tylko w przypadku cukrzycy powikłanej lub niewyrównanej. „Przy dobrze wyrównanej cukrzycy nie ma różnic” – dodał.
Źródło: plus.expressbydgoski.pl
Przeczytaj także: Polscy naukowcy stworzyli klips do diagnostyki czerniaka