Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/klient.dhosting.pl/kaimalak/flr.everethnews.pl/public_html/wp-content/themes/gce-v2/single.php on line 18

Badania: czy prebiotyki mogą poprawić stan zdrowia pacjentów z łuszczycą?

Ten tekst przeczytasz w < 1 min.

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie prowadzą badania, których celem jest sprawdzenie, czy suplementacja prebiotykiem pochodzącym z cykorii może wpłynąć na poprawę zdrowia pacjentów z łuszczycą. Eksperci przypuszczają, że przywrócenie równowagi mikrobioty jelitowej i prawidłowego funkcjonowania bariery złagodzi objawy stanu zapalnego i nasilenie zmian skórnych.

Regulacja odpowiedzi immunologicznej

Prebiotyki i probiotyki są przydatne w przywróceniu równowagi naszej mikrobioty jelitowej, która odgrywa fundamentalną rolę w kształtowaniu naszego zdrowia. W przewodzie pokarmowym człowieka bytuje zróżnicowany zespół mikroorganizmów, które umożliwiają trawienie pokarmów, ale także wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz chronią przed inwazją patogenów chorobotwórczych.

– To złożony ekosystem bytujący w naszym ciele, bez którego nie jesteśmy w stanie zachować zdrowia. Jej ścisłe oddziaływanie z nabłonkiem jelit umożliwia kształtowanie mechanizmów odpornościowych. Mikroorganizmy jelitowe odgrywają ważną rolę w utrzymaniu integralności nabłonka jelitowego – czyli selektywnej bariery, która z jednej strony oddziela komórki odpornościowe znajdujące się w błonie śluzowej jelita od mikroorganizmów obecnych w świetle jelita, a jednocześnie umożliwia metabolitom mikrobioty interakcję z komórkami gospodarza, tym samym regulując odpowiedź immunologiczną – podkreśla dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak, prof. IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Złagodzenie stanu zapalnego i zmian skórnych

Zaburzenie równowagi mikrobioty jelitowej, czyli dysbioza, może skutkować zwiększeniem przepuszczalności bariery jelitowej, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju stanu zapalnego.

– Przypuszczamy, że przywrócenie równowagi mikrobioty jelitowej i prawidłowego funkcjonowania bariery jelitowej u osób z łuszczycą złagodzi objawy stanu zapalnego i nasilenie zmian skórnych obserwowanych w tym przewlekłym zapaleniu skóry – wyjaśniła prof. Urszula Krupa-Kozak.

Łuszczyca plackowata to przewlekłe zapalenie skóry o podłożu immunologicznym. Dotyka około 2-3 proc. światowej populacji. Do objawów schorzenia należą łuszczenie, świąd i zaczerwienienie skóry. W większości przypadków zmiany są łagodne, a pacjenci nie wymagają leczenia systemowego. Prof. Urszula Krupa-Kozak wskazała, że patogeneza tej choroby nie jest jeszcze w pełni zrozumiała, jednak najnowsze badania naukowe wskazują, że wzmożona odpowiedź immunologiczna odpowiedzialna za ogólnoustrojowy stan zapalny obserwowany w tej chorobie może być konsekwencją wspomnianej dysbiozy jelitowej.

Zależność tę próbują właśnie udowodnić naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Wymierne korzyści zdrowotne dla pacjentów z łuszczycą

Naukowcy z Olsztyna postanowili przyjrzeć się prebiotykowi, który pochodzi z cykorii: β-fruktany typu inuliny. Występuje on naturalnie m.in. w cebuli, czosnku, bananach, szparagach.

– Liczne badania naukowe wykazały, że jest to prebiotyk, który korzystnie zmienia skład i aktywność drobnoustrojów jelitowych oraz łagodzi stan zapalny jelit. Sprawdził się również w przypadku pacjentów z celiakią, czym zajmowałam się w poprzednim projekcie – powiedziała prof. Urszula Krupa-Kozak.

Prebiotyki stanowią pokarm dla drobnoustrojów, które naturalnie bytują w naszym przewodzie pokarmowym, głównie jelicie grubym. Dzięki prebiotykom korzystne dla zdrowia bakterie probiotyczne zwiększają swoją liczebność i aktywnie produkują metabolity, głównie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wpływają korzystnie na organizm. Te metabolity bakteryjne wykazują działanie przeciwzapalne poprzez oddziaływanie na funkcjonowanie i aktywność komórek układu odpornościowego.

Jak wskazała prof. Krupa-Kozak, celem badań naukowców jest ustalenie, czy suplementacja diety β-fruktanami typu inuliny pochodzącymi z cykorii przyniesie wymierne korzyści zdrowotne pacjentom z łuszczycą. Aby osiągnąć ten cel naukowcy przeprowadzą oryginalne, zaawansowane i złożone badania z udziałem około 70 pacjentów z łuszczycą. Chorzy będą przyjmować suplement przez 8 tygodni.

W badaniach naukowcy przeanalizują m.in. charakterystykę mikrobioty jelitowej pacjentów, ocenią funkcjonowanie bariery jelitowej, a także zbadają wybrane biomarkery i parametry metaboliczne, które – jak przypuszczają badacze – umożliwią wyjaśnienie natury interakcji między mikrobiotą jelitową a skórą, dając wskazówki na temat funkcjonowania osi jelito-skóra.

– Jeśli nasza hipoteza się sprawdzi i wykażemy, że ten prebiotyk działa korzystnie na badane parametry, wyniki naszych badań będą mogły przyczynić się do opracowania zaleceń dietetycznych, które będzie można zastosować w leczeniu pacjentów z łuszczycą – podsumowała prof. Urszula Krupa-Kozak.

Źródło: PAP