Mieszanka miodu i octu, znana również jako oksymel, to antyczna mikstura stosowana od wieków w medycynie tradycyjnej. Naukowcy z University of Warwick w Wielkiej Brytanii przeprowadzili badania, z których wynika, że kombinacja ta może mieć potencjalne zastosowanie w leczeniu ran objętych procesem infekcji.
Badania zostały publikowane na łamach czasopisma „Microbiology” i są pierwszymi analizami, które kompleksowo testują działanie oksymelu.
Oksymel to połączenie miodu i octu, najczęściej owocowego. Nazwa tej mikstury pochodzi od łacińskich słów, które oznaczają „kwaśny” i „miód”. O właściwościach takiej kombinacji w leczeniu infekcji pisał już rzymski encyklopedysta Marek Porcjusz Katon. Zapisy o miksturach można również znaleźć farmakopeach spisanych w okresie renesansu.
Połączenie miodu i octu
Jak wyjaśniają naukowcy z UK, obecnie zakażenia są trudne do zwalczenia. Wynika to głównie z rosnącej antybiotykooporności drobnoustrojów, a także zdolności bakterii do tworzenia biofilmów, które skutecznie chronią je przed działaniem wielu środków przeciwbakteryjnych.
W swoich najnowszych eksperymentach eksperci z University of Warwick bazowali na poprzednich badaniach, które wykazały wysokie właściwości przeciwdrobnoustrojowe miodu Manuka, a także działanie antyseptyczne octu. Naukowcy zwracają uwagę, że oba te środki są obecnie wykorzystywane w leczeniu ran, jednak do tej pory nie były one łączone. Dlatego też zespół naukowców, w którego skład weszli Dr Erin Connelly i dr Freya Harrison, postanowili sprawdzić jak kombinacja miodu i octu wpłynie na biofilm bakterii, które wyhodowano w warunkach laboratoryjnych.
Połączono dwie medyczne maści z miodem z naturalnym octem lub kwasem octowym (ocet ma około 4-6% kwasu octowego). Eksperci chcieli dowiedzieć się, które połączenie będzie działać najlepiej w zwalczaniu bakterii, a także czy naturalny ocet jest bardziej skuteczny niż sam kwas octowy.
Wyniki badań są obiecujące
Porównując użycie samego octu i kwasu octowego, a następnie w połączeniu z miodem medycznym, naukowcy odkryli, że to połączenie tych dwóch substancji było najlepsze.
– Zastosowaliśmy małe dawki miodu i kwasu octowego, które stosowane pojedynczo nie były w stanie zabić bakterii – mówi dr Harrison. – Dawki te są niższe niż te, które pielęgniarki zajmujące się ranami obecnie stosują u pacjentów. Ale kiedy połączyliśmy te niskie dawki razem, zobaczyliśmy śmierć dużej liczby bakterii, co jest naprawdę ekscytujące. Musimy zbadać, czy połączenie tych substancji może pomóc pacjentom, którzy nie reagują na żadną substancję stosowaną osobno.
Naukowcy zauważyli również, że niektóre naturalne octy miały większą zdolność zabijania bakterii niż równoważna dawka kwasu octowego. W szczególności ocet z granatu okazał się interesującym kandydatem do dalszych badań, ze względu na wysokie działanie przeciwbakteryjne.
Naukowcy planują rozpoczęcie badań klinicznych nad oksymelem
Brytyjscy naukowcy podkreślają jednak, że wciąż potrzeba większej liczby badań, by zrozumieć mechanizm działania tej kombinacji, oraz by sprawdzić, które połączenia miodu i octu przynoszą największe korzyści. Planowane jest rozpoczęcie badań klinicznych.
– Obciążenie związane z leczeniem ran i infekcjami rośnie z roku na rok, a liczba chorób współistniejących, które przyczyniają się do powstawania ran, jak cukrzyca, również rośnie. Być może wiedza naszych przodków przyczyni się do ulepszenia obecnej opieki, którą możemy zapewnić naszym pacjentom, jednocześnie obniżając koszty leczenia – powiedział profesor Joseph Hardwicke, konsultant chirurgii plastycznej i rekonstrukcyjnej w szpitalach uniwersyteckich w Coventry i Warwickshire.
Źródła: warwick.ac.uk, national-geographic.pl