Czy spożywanie produktów z koziego mleka ma wpływ na gojenie ran? [BADANIE]

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Przeprowadzone przez naukowczynie z ośrodka w Kanadzie badania wskazują, że codzienne spożycie produktów na bazie koziego mleka może mieć pozytywny wpływ na leczenie odleżyn u pacjentów w opiece długoterminowej. Wyniki opublikowano w czasopiśmie „Journal of Wound Management”.

Jak wykazały wyniki badań przeprowadzonych przez badaczki Kelsey M. Russell-Murray oraz Pat I. Jones, codzienna konsumpcja produktów na bazie mleka koziego może wspomagać gojenie ran u osób starszych przebywających w opiece długoterminowej. Autorki badania wskazują, że leczenie żywieniowe z wykorzystaniem produktów mlecznych pochodzenia koziego to niskokosztowa i minimalnie inwazyjna metoda leczenia. Potwierdzenie efektów terapii wymaga jednak szerszych badań.

Przebieg badania

W badaniu przeprowadzonym przez naukowczynie z ośrodka St Thomas Elgin General Hospital wzięło udział 25 pacjentów w wieku od 58 do 95 lat, u których stwierdzono obecność odleżyny na poziomie II lub wyższym w skali NPUAP, niegojącej się od co najmniej 4 miesięcy. Każdy z uczestników badania otrzymywał dziennie 250 ml produktów na bazie koziego mleka. Rany były monitorowane w dwutygodniowych odstępach pod kątem wielkości, koloru oraz zmian w ogólnym stanie. Badanie trwało przez okres 6 miesięcy.

Wyniki badania

Wyniki badania wykazały, że spośród 24 ran, których proces gojenia monitorowano, pięć ran uległo zamknięciu w ciągu 8 tygodni (29%), dziewięć ran wygoiło się całkowicie w ciągu 4 miesięcy (38%), natomiast 16-17 ran uległo wygojeniu po 6 miesiącach (67-71%). Spośród pozostałych przypadków pięć ran wykazało znacząco postępy w gojeniu, natomiast w przypadku pozostałych dwóch ran nie odnotowano poprawy.

Wnioski

Jak wskazują autorki badania, włączenie leczenia żywieniowego jako elementu interdyscyplinarnej terapii u pacjentów z trudno gojącymi się ranami jest powszechnie zalecane przez towarzystwa naukowe i praktyków. Brakuje jednak badań ukierunkowanych na wpływ produktów pochodzenia koziego na gojenie ran.

Autorki badania wskazują, że aktualne zalecenia żywieniowe dla pacjentów z trudno gojącymi się ranami obejmują suplementację witamin A i C i cynku przy jednoczesnym zapewnieniu optymalnej kaloryczności oraz podaży białka i płynów. W odniesieniu do tych wytycznych uczestnikom badania podawano 250 ml produktów na bazie 3,8% mleka koziego, co przekłada się na 168 kalorii, 10 g tłuszczu, 8 g białka oraz 14,9% zapotrzebowania na witaminę A.

Ze względu na pozytywne efekty badania autorki wskazują, że można rozważyć włączanie produktów mlecznych pochodzenia koziego do diety u osób starszych z trudno gojącymi się ranami. Badaczki zastrzegają jednak, że badania wymagają rozszerzenia z udziałem grupy kontrolnej oraz z uwzględnieniem czynników takich jak choroby współistniejące, wskaźnik BMI, dodatkowa suplementacja i przyjmowanie leków, mobilność, wykorzystanie sprzętu przeciwodleżynowego oraz wcześniejsze spożycie nabiału pochodzenia koziego.

Źródło: K. M. Russell-Murray, P. I. Jones, „Case series exploring the healing effects of goat product consumption”, Journal of Wound Management 2021, 22(3), 39-44.

 

Przeczytaj także: 3 mikroelementy istotne dla gojenia ran

Przeczytaj bezpłatnie pokrewny artykuł w czasopiśmie „Chirurgia Plastyczna i Oparzenia”:

Żywienie immunomodulujące w kontekście leczenia oparzeń