Naukowcy opracowali wkładki do butów z nadrukiem 3D dla cukrzyków

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Jak pokazały badania, wkładki do butów z nadrukiem 3D mogą poprawić zdrowie stóp u pacjentów z cukrzycą. – Wielu pacjentów traci kończyny z powodu zespołu stopy cukrzycowej. Nasze badania pomogą klinicystom skuteczniej zarządzać tą chorobą – powiedział profesor Nachi Chockalingam, dyrektor CBRT i współtwórca technologii.

Naukowcy opracowali wkładki do butów z nadrukiem 3D dla cukrzyków

W swoich badaniach, naukowcy ze Staffordshire University wyjaśnili, że wkładki powinny być standardową praktyką kliniczną. Dla milionów chorych na cukrzycę, u których istnieje ryzyko wystąpienia Zespołu Stopy Cukrzycowej wkładki będą zoptymalizowanym dodatkiem do obuwia cukrzycowego. Pozwoli to w wielu przypadkach uniknąć amputacji.

Dzięki dobraniu odpowiedniej sztywności amortyzacji w obuwiu będzie możliwe zmniejszenie nacisku na stopy. W konsekwencji pozwoli to uchronić wielu pacjentów przed owrzodzeniem stóp.

W badaniu wzięło udział 15 chorych na cukrzycę. Ich zadaniem było noszenie obuwia z wykonanymi na miarę wkładkami z nadrukiem 3D, które zostały zaprojektowane w ośrodku Center for Biomechanics and Rehabilitation Technologies (CBRT) na Staffordshire University.

Naukowcy opracowali wkładki do butów z nadrukiem 3D
Źródło zdjęcia: Staffordshire University

Wkładki 3D będą dopasowane indywidualnie

– Optymalna sztywność wkładki jest wyraźnie powiązana z indeksem masy ciała pacjenta (BMI). Odkryliśmy w tym badaniu, że im wyższe jest BMI pacjenta, tym sztywniejsza powinna być wkładka do buta – zwrócił uwagę dr Chatzistergos, profesor nadzwyczajny CBRT i główny autor badania.

Naukowcy w dalszym ciągu pracują nad opracowaniem metody, dzięki której możliwe będzie określenie optymalnej sztywności amortyzacji indywidualnie dla danego pacjenta.

Źródło: cukrzyca.pl, eurekalert.org

Przeczytaj także: Jak pandemia koronawirusa wpłynęła na opiekę nad pacjentami z cukrzycą?

Przeczytaj bezpłatnie pokrewny artykuł w czasopiśmie „Forum Zakażeń”: